Potaknuti Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“ iz Koprivnice koja uspješno već 6 godina organizira TEDxKoprivnicaLibrary konferencije, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac odlučila je i sama postati dio velike TED zajednice. Organizacijom TEDx događaja, knjižnica se pokazuje kao mjesto koje ne samo osigurava pristup znanju i informacijama, već se i aktivno uključuje u životu i razvoj zajednice. Promičući ideje vrijedne širenja, publiku se potiče na djelovanje, promjenu i uključivanje novo stečenih znanja u vlastiti život i život lokalne zajednice.

TED, neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, započela je s radom kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 30 godina te s vremenom narasla u globalnu organizaciju. Na TED-u vodeći svjetski mislioci i stručnjaci održavaju govor svog života u 18 minuta. Govori su kasnije dostupni besplatno na www.ted.com. Među poznatijim TED govornicima bili su Al Gore, Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende i bivši britanski premijer Gordon Brown. Dva glavna TED događanja održavaju se svake godine: TED konferencija se održava svakog proljeća u Long Beachu, Kalifornija (uz paralelnu konferenciju TEDActive u Palm Springsu), a TEDGlobal održava svakog ljeta u Edinburghu u Škotskoj.

TEDx je program lokalnih, samoorganiziranih događaja koji ima cilj zbližiti ljude kako bi dijelili iskustva u TED-stilu. Nadamo se da će i na našim TEDxKarlovacLibrary događajima posjetitelji imati priliku slušati zanimljive govore uživo, ali i gledati videozapise iz bogate baze govora održanih na TED-u.

Organizacijski tim:

Martina Barišić
Miroslav Katić
Vedrana Kovač Vrana
Marina Kundić
Anita Malkoč Bišćan
Aleksandra Mikić Grginčić
Lidija Šajatović
Mario Šimić
Maja Žužak Horvatić
Gabrijela Vine
Željka Sukanec

Fotografija:

Marinko Polović
Dinko Neskusil

Snimke:

Mario Škrtić

 

 

TEDxKarlovacLibrary odvija se u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac pod licencom TED-a, a Knjižnice kao krovnog organizatora.